Unityöskentely

Onko unilla merkitystä?

"Mistä unet oikein tulevat? Onko niillä mitään merkitystä? Ja jos on, onko meillä mitään keinoa yrittää ymmärtää unia syvemmin?

En yritä sanoa että unityöskentely pelastaa maailman, vaan että unet voivat muistuttaa meitä siitä että maailma tarvitsee pelastamista. -Montague Ullman

Ihminen on nähnyt unia ihmisen historian alkulähteiltä saakka. Unitutkimuksen perusteella tiedämme, että näemme keskimäärin kuusi unta yön aikana, ja 42 unta viikossa - aika paljon yöllistä aktiviteettia. Tieteen näkökulmasta voidaan myös todeta, etteivät evoluution tuottamat luonnolliset ilmiöt tunnu koskaan tuhlaavan energiaa turhaan, vaan ilmiöillä on tärkeä tehtävä elämän ylläpitämisessä.

Carl Jung näki unet psyyken spontaanina prosessina, jonka tavoitteena oli sen itsensä eheyttäminen ja parantaminen. Jung siis piti unia luonnollisina, terveyttä ja kokonaisuutta ylläpitävinä ilmentyminä, joiden äärelle on hyvin tärkeää tulla niiden viestin kuulemiseksi.

Unet kertovat meille usein epämiellyttäviä totuuksia itsestämme, ja juuri se on meille erittäin hyödyllistä. -James Hollis

Unityöskentely voi toteutua kahdenkeskisenä opastuksena tai ryhmämuotoisena prosessina, lähitapaamisina tai etäyhteydellä (Zoom). Unityöskentelyprosessiin sisältyy myös istuntojen välillä tehtävää henkilökohtaista työskentelyä.

Unia voi oppia ymmärtämään myös erityisissä uniryhmissä. Uniryhmän työskentelytekniikan on kehittänyt 1970-luvulla yhdysvaltalainen Montague Ullman, joka on toiminut myös suomalaisen uniryhmien uranuurtajan Markku Siivolan opastajana ja innoittajana.

Unityöskentelyn perusperiaate on, että unen ymmärtäminen ei kuulu vain asiantuntijoille, päinvastoin:

Unet takaisin asiantuntijoilta niille, joille unet todella kuuluvat, eli unennäkijälle itselleen. Unet ovat portti johonkin todella valtavaan ja syvään, ne ovat osa kollektiivista alitajuntaa. Jos muistaa unensa, on myös valmis kohtaamaan sen sisältämän viestin. Unia ei kannata pelätä. -Markku Siivola

Mitä uniryhmässä tapahtuu?

Ryhmän jokaisessa kokoontumisessa yksi jäsen kertoo yhden oman unensa. Eläytyvä kuunteleminen on yhtä tärkeää kuin kertominenkin. Vaikka aluksi tuntuu, että tässä käsitellään nyt toisen ihmisen unta, saattaa toisen uni avata työskentelyn edetessä itsessä hyvin syviä ulottuvuuksia.

Uniryhmissä tärkeintä on luottamus ja turvallinen tunnelma. Toisten unia ei kerrota ryhmän ulkopuolella. Uniryhmän jäsenet ovat keskenään tasa-arvoisia, kukaan ei voi olla asiantuntija toisen unelle. Unta käsitellään tarkkaan määritellyn ja perustellun järjestyksen mukaan. Eri vaiheilla on oma tärkeä merkityksensä unen sanoman ymmärtämisessä. 


  • Unityöskentelyn kurssi psykoterapiatyön ammattilaisille, 3 h + 3 h online (Zoom-yhteydellä), hinta 199,00 e + alv
  • Unityöskentelytyönohjaus (Zoom tai lähitapaaminen), yksilö 90 min, hinta 157,26 e + alv
  • Ullmanilainen uniryhmäseminaari (retriitillä tai sovitusti muussa ryhmätilassa): 2 pv (4 istuntoa / 4 henkilöä) = 280 e /hlö + alv 24%, ja 2,5 pv (5 istuntoa / 5 henkilöä) = 340 e/ hlö + alv 24%. Tähän lisätään mahdolliset täysihoitokulut (retriitti) tai matka- ja/tai yöpymiskulut, mikäli ryhmä toteutetaan tilaajan tiloissa.


Unet ovat puolueettomia ja spontaaneja tiedostamattoman mielemme tuotteita, tietoisen hallintamme ulkopuolella. Ne ovat puhdasta luontoa: ne näyttävät lakkaamattoman ja luonnollisen totuuden. 

-C.G Jung

Ullmanilaisesta uniryhmätyöskentelystä voit lukea lisää täällä: